Нова Година (31.децембар) од 2013. и званично улази у црквени календар

Image

Београд 31.12.2012.

17 сати и 18 минута

Патријаршијски двор

Нова Година (31.децембар) од 2013. и званично улази у црквени календар

 

Свега неколико часова нас дели од Нове 2013. године и време је када сви сумирају оно што су у претходној години урадили, своде рачуне, уче на грешкама и сличне безбожне безвезарије.

На жалост, последњих месеци сведоци смо многих наглих и ступидних промена у Српској православној цркви. Најновија (која је стигла из Патријаршијског двора пре само два сата) односи се на ревизију црквеног календара. Да, то је онај исти календарчић који је међу парохијанима постао статусни симбол а уједно и еталон за веру (а и за новчани износ који сте дали свештенику приликом свећења водице). Наиме, СПЦ је одлучила да нам ни овај, последњи дан у години не прође без интрига и закулисних радњи па је управо данас, на празник светог мученика Севастијана, светог Модеста и других, издала саопштење о новој верзији црквеног календар.

И не би то било ништа чудно (јер се имена светих стално придодају онима који су већ у календару) да у питању није сасвим необична ствар – наиме, СПЦ је данас, указом о канонском  апдејтовању, прогласила 31. децембар за верски празник који ће православци широм света морати да славе у својим храмовима а неки ће вероватно и да га узму за славу. Свети Новакије Секуларни је назив који су великодостојници СПЦ изабрали за овај дан.

Новинари који су данас присуствовали конференцији за штампу нису крили своје узбуђење али ни недоумицу.  ,,Шта је следеће?’’ упитао је један колега, новинар Блица, свештеника који је у пролазу коментарисао цене прасића а обавља функцију генералног секретара комисије  за верске празнике у СПЦ. ,,Хоћете ли и 8. март да уврстите у црквени календар?’’

 ,,Заправо, идеја је одлична’’, одговорио је отац Т. који је желео да остане анониман, ,,али још увек није право време за то. Мислимо да је најбоље почети од Нове године – а и свега 7 дана нас дели од Божића. Разматрамо и могућност канонске инверзије која се догодила само једном у историји Цркве а она подразумева ротацију 2 празника. У овом случају Нова година тј. Свети Новакије Секуларни би био померен за 7 дана и падао би се 7. јануара а Божић бисмо славили 31. децембра. Тако би верници (али и атеисти) 31. децембра заправо славили Божић. Зар то не би била дивна слика, видети заједно и веру и неверу како их уједињује радостан празник Христовог рођења (који бисмо додуше МАЛКИЦЕ мрднули) али и сами знате како је садашњи, актуелан датум Божића одређен. Није то ништа посебно битно. No big deal! што би рекла данашња омладина. Замислите само поноћну мису… овај, пардон, литургију, литургију!!! нашалио се (ваљда) отац Т.’’

Одлука СПЦ ступа на снагу ОДМАХ и једини који је може поништити је Синод СПЦ. Успели смо да дођемо до једног од владика из Синода и телефонски га питали за мишљење о новој одлуци и светом Новакију Секуларном. Владика је био прилично заузет и неочекивано весео и само је кратко прокоментарисао – Не бих ја ту ништа дирао!

Како ће се ситуација даље одвијати и да ли ће верници прихватити светог Новакија Секуларног за своју крсну славу, остаје да се види.

 

за вас, из илегале, извештава

ава Мотиваторије велики  екс ЖРУлз.нет

 

 

 

3 thoughts on “Нова Година (31.децембар) од 2013. и званично улази у црквени календар

Leave a comment