Vladika Filaret tužio Koka kolu zbog reklamne kampanje pod nazivom – Podeli radost! 17.6.2013. manastir Mileševa

Image

 

 

Vladika Filaret tužio Koka kolu zbog reklamne kampanje pod nazivom – Podeli radost!

17.6.2013. manastir Mileševa

 

Danas je u manastiru Mileševa održano redovno polugodišnje obraćanje javnosti episkopa Filareta. Pred novinarima koji su predstavljali javnost i vladikom Filaretom, koji je predstavljao samog sebe, konačno smo čuli ono o čemu se već mesecima šuška. Naime, vladika Filaret je, pored mnogih drugih, za javnost manje zanimljivih stvari, javno izneo podatak da je Vrhovnom sudu Srbije prosledjena tužba iz njegovog episkopskog dvora. Dotična tužba za predmet ima tužbu kojom episkop Filaret tuži kompaniju Coca-Cola Refreshments Ltd. a i Koka-Kola Srbija, zvaničnog predstavnika Koka-Kole u Srbiji zbog reklamne kampanje pod nazivom Podeli radost!

Ova nakaradna i pseudo-liturgijska kampanja, kaže vladika Filaret, za cilj ima razvodnjavanje pravoslavnog etosa zajednice i zamenu istog običnim gaziranim pićem čija magija nije ni u čemu drugom osim što (kako dobaci predstavnica vernog naroda na obraćanju javnosti episkopa Filareta, čitaj – jedna baba) pomenuto piće cvrči dok vam je u guši. O količini šećera koju mu svake godine povećavaju, neću ni da pričam. Pogledajte malo po youtube-u, rekao je episkop. Pokušajte da nadjete klip na kanalu 888freehumanity koji se zove Štetnost rafiniranog šećera i glukozno-fruktoznog sirupa. U klipu doktor Adam Keri, vodeći britanski stručnjak za ishranu, objašnjava sve ono što bi svaki pravoslavni vernik trebalo da zna a suština svega je, sažeto rečeno, da naše telo ne prepoznaje šećer i da ne zna šta s njim da radi i zato ga i gomila u masti. Zašto onda u manastirima služe ratluk? pitate se vi. Prosto, po svojoj slabosti u nekim manastirima igumani daju blagoslov za tako nešto. U ranim vremenima, Crkva nije blagosiljala upotrebu ratluka kao takvog, bar ne u prehrambene svrhe.

Na opasku jednog od novinara da nisu došli da slušaju predavanje iz nutricionizma već da čuju reč vladike SPC, episkop je sa još većim žarom nastavio –Tu sam te čekao! Ovo što sam do sada rekao je bilo samo zagrevanje. Pošto sam završio sa delom koji se tiče naše biološke ipostasi (guglajte ako ne znate šta je to) preći ću na najbitniji deo na kome zasnivam svoju tužbu kao i zahtev za obeštećenje – Duh reklamne kampanje je ukraden iz Svetog pisma i prilagodjen sadašnjim razmaženim Srbima koji nisu ni vrući ni mlaki. Radost je, može se reći, lajtmotiv Biblije i kao takva je integralan deo iste. Kako biste se vi osećali da dodjem u vašu redakciju (prstom pokazuje na najbližeg novinara), da zgrabim vašu šeficu za uši i izvučem je iz kancelarije u nepoznatom pravcu a nakon nekoliko dana čujete da sam je zamonašio? Upravo to je Koka-Kola uradila našem etosu, etosu Crkve a još konkretnije, Svetom pismu. Navešću samo par primera gde je očigledno kršenje autorskih prava na radost na koje SPC polaže viševekovna autorska prava (iako ta prava ne koristi baš često) –

Apostol Pavle, čovek koji se celog života borio protiv gaziranih pića i negaziranih verskih zajednica, u poslanci Filipljanima 4,4 kaže – Radujte se svagda u Gospodu i opet kažem, radujte se! U Delima apostolskim 13, 52 jasno se kaže – A učenici se ispunjavahu radosti i Duha Svetoga.

 Ponovo apostol Pavle kaže na jednom mestu – Upotpunite moju radost, da isto mislite, da istu ljubav imate, jednodušni, jednomisleni: Ništa ne činite iz prkosa, niti za praznu slavu, nego smirenjem smatrajte jedan drugoga većim od sebe.

Neću ni da govorim o andjelu čiju svetu fresku imamo u Mileševi, andjelu koji se javi na grobu Gospodnjem i poruči nam – Gle, žalost prodje! Doneh vam radost bez kraja!

Pogledajmo zatim Pashalnu pesmu –

 “Neka se vesele nebesa dostojno,
i zemlja neka se danas raduje,
i da praznuju svi svetovi
vidljivi i nevidljivi,
jer Hristos, večna Radost naša,
ustade iz mrtvih.”

Što se tiče svetih otaca spisak je kilometarski – pomenućemo svetog Serafima Sarovskog – Hristos vaskrse, radosti moja! Tu je, razume se i čuvena pesma grupe Bjesovi – Raduj se! koju je svakako iznedrilo pravoslavno predanje.

Zbog svega navedenog, Mi, Filaret, apelujemo na čelnike kompanije Coca-Cola Refreshments Ltd. i njihov srpski ogranak, da ili plate odštetu za kršenje autorskih prava na radost i deljenje iste ( evro po prodatoj flaši njihove gazirane tekućine) ili da svejedno plate isti iznos a sa flaša i limanki sklone bogoneugodne parole i floskule. O ovome smo razgovarali i na Saboru i uveravam vas da imam podršku svih arhijereja (u sebi- skoro svih, još da ubedim IgnjaCija). Ako nemate pitanja, možemo preći na manje bitna pitanja a to su duhovne struje u SPC. Znate da sam ja stručnjak za struju, o njoj bih mogao da vam pričam danima ali ću danas iz smirenja skratiti naaaaaaaaaaaa…. 3 sata. Pa da počnemo…

 

detaljnije u štampanom izdanju,

za presshaton.info izveštava, ava Motivatorije, licencirano radostan

 

Leave a comment